top of page button

 Ze zijn zeldzaam, maar er bestaan plekken die al je zintuigen beroeren, die onder je vel kruipen. Plaatsen die je recht in het hart treffen hoewel je ze nooit helemaal kunt doorgronden. Brugge is zo’n unieke plek. Cultureel, kunstzinnig, kosmopolitisch, ongegeneerd Bourgondisch, mysterieus middeleeuws én Unesco Werelderfgoed. Slenterend door Brugse kronkelsteegjes, langs stemmige reien of groene vesten word je hopeloos verliefd op haar elegante geheimzinnigheid.

currency

EURO € 1,00 = 100 cent

phone

tel. 112.
Het gratis algemene nummer dat in alle lidstaten van de Europese Unie geldt om brandweer, medische en politionele hulp te contacteren: dagelijks, 24 uur op 24.

Politiehulp
Algemeen telefoonnummer: tel. +32 (0)50 44 88 44
Dringende politiehulp: tel. 101

newspaper

De Standaard
De Morgen

hours

De meeste winkels openen hun deuren om 10.00u en sluiten om 18.00u of 18.30u en dat van maandag t/m zaterdag. Maar ook op zondag hoef je niet met lege handen uit Brugge te vertrekken. Heel wat handelszaken zijn sowieso al geopend op zondag, maar op winkelzondagen (elke eerste zondag van de maand, tenzij dit een feestdag is, van 13.00u tot 18.00u) zijn dat er extra veel.

Om het winkelen nog aangenamer te laten verlopen zijn volgende winkelstraten op zaterdag en tijdens de winkelzondagen autoluw: Zuidzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat (van 13.00u tot 18.00u).

Cafés en restaurants hebben geen (vast) sluitingsuur. Nu eens blijven ze open tot in de vroege uurtjes, andere dagen – afhankelijk van het aantal gasten – sluiten ze hun deuren vroeger.

population

Op 1 januari 2019 telde de Brugse binnenstad 19.675 inwoners. Het totale aantal inwoners van Groot-Brugge was toen 118.176.

info

INFOKANTOREN

Markt (Historium)
ma-zo 10.00-17.00 uur

’t Zand (Concertgebouw)
ma-za: 10.00-17.00 uur
zon- en feestdagen: 10.00-14.00 uur

Stationsplein (Station)
ma-zo 10.00-17.00 uur

Tel: +32 50 44 46 46
visitbruges@brugge.be

Alle infokantoren zijn gesloten op kerstdag en Nieuwjaar.

website

www.visitbruges.be

Skyline over Bruges

De stad

Brugge is een stad die je recht in het hart treft.
Een plek op mensenmaat, nooit helemaal te doorgronden. Groots geworden door haar geschiedenis en bekroond met het Unesco-label van Werelderfgoedstad. Middeleeuws mysterieus, ongegeneerd bourgondisch en al eeuwenlang een wereldstad.

Sinds eeuwen verbinden de Brugse grachten de stad met de zee, een garantie voor welvaart en voorspoed. Internationale handelslieden bouwden Brugge uit tot één van de grootste Hanzesteden. In de 15de eeuw floreerde de stad zoals nooit tevoren. Grote delen van het middeleeuwse patrimonium bleven nagenoeg intact. Logisch dus dat UNESCO de volledige binnenstad als werelderfgoed erkende. Slenterend langs de mysterieuze reien, de aderen van de stad, duik je onder in Brugges Gouden Eeuw.

De economische voorspoed van de 15de eeuw lokte rijke handelaren naar Brugge. Ze betrokken majestueuze stadspaleizen, volgestouwd met fraaie kunstwerken. In het zog van het Bourgondische vorstenhuis vonden ook de grote Vlaamse primitieven zoals Jan van Eyck en Hans Memling hun creatieve stek in Brugge. De schone kunsten regeerden en al snel werd Brugge een ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Hun wereldvermaarde meesterwerken en andere topcollecties ontdekt u vandaag in één van de 30 Brugse musea.

In het middeleeuwse Brugge vonden polyfonische kamer- en koormuziek gretig weerklank. Internationaal befaamde Vlaamse polyfonisten waren kind aan huis in de elegante stadspaleizen van de rijke Bourgondiërs. Sinds de 19de eeuw wordt die traditie verder gezet in de prachtig gerestaureerde Stadsschouwburg, één van Europa’s best bewaarde stadstheaters. Ook in het eigentijdse Concertgebouw, een versteende herinnering aan Brugge 2002 toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa werd, wisselen topproducties elkaar af.

Op de grootse feesten in het prinselijke paleis van de hertogen van Bourgondië beleefde de romantiek hoogtij in Brugge. Mysterieuze verhalen vonden er hun oorsprong. De legende van de Brugse zwanen ontstond in de periode na de dood van Maria van Bourgondië. Pieter Lanchals, de Brugse medewerker van Maximiliaan van Oostenrijk werd onthoofd op de Brugse Markt. Als straf moest Brugge tot in de eeuwigheid 'langhalzen’ of zwanen op zijn wateren houden. Nog altijd houden de fiere zwanen de wacht op de Brugse reitjes. Dit sierlijke beeld, de middeleeuwse kronkelstraatjes en de geplaveide pleintjes maken van Brugge de meest romantische bestemming.

Al in de vroege middeleeuwen was Brugge de belangrijkste zeehaven van Europa. Honderd jaar geleden knoopte Brugge opnieuw aan met dit succesvolle verleden. De haven van Zeebrugge is uitgegroeid tot een van de belangrijkste havens van Europa voor containertrafiek en ook tot een belangrijke gasterminal voor een groot deel van Europa. Ook voor cruiseschepen is deze haven, direct aan de Noordzee gelegen, een uitstekende aanlegplaats op een boogscheut van het historische hart van de Werelderfgoedstad Brugge.

Toen de Vlaamse lakenindustrie in de 15de eeuw aan belang inboette, legde Brugge zich toe op de productie van diverse luxegoederen. Gilden en later ook ambachten controleerden en beschermden de creatie van deze kwaliteitsproducten. Naast de paneelschilderkunst van de Vlaamse primitieven blonk Brugge uit in de edelsmidkunst, de productie van verluchte handschriften, de diamantslijperij en het kantklossen. Vandaag is de Werelderfgoedstad nog steeds een internationaal centrum van verfijnd vakmanschap. Brugge is toonaangevend op vlak van kalligrafie en letterbeeldhouwen. Daarnaast leiden twee gereputeerde Brugse scholen culinair talent op zodat ze gastronomisch furore maken in Brugge en het verre buitenland. In de hoofdstad van de chocolade vind je uiteraard ook het kruim van de artisanale chocolatiers.

Dijver

Hoogtepunten van Brugge

De 10 klassiekers die je niet mag missen!

Rozenhoedkaai en Brugse reien, typerend stadszicht

Markt, dé must

Middeleeuwse rijkdom op de Burg

Kuieren door het voormalige Hanzekwartier

Vlaamse primitieven, tijdloze schoonheid

Bourgondische pracht en praal

Stil worden in het Begijnhof

Minnewater, romantiek troef

Concertgebouw of Cultuur met hoofdletter C

Godshuizen, versteende liefdadigheid

Markt

Doen en Zien

Sommige plekken zijn zo bijzonder, zo adembenemend of uniek, dat je ze gewoon moet zien. Brugge telt heel wat van die plekken: sfeervolle getuigen van een rijk verleden. Rustig en stemmig, spiritueel of juist heel gezellig.

Groeningemuseum

Sint-Janshospitaal

Belfort

Stadhuis

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Gruuthusemuseum

Begijnhof

Sint-Salvatorskathedraal

Basiliek van het Heilig Bloed

Heilige Magdalenakerk

Sint-Annakerk

Sint-Gilliskerk

Sint-Jakobskerk

Sint-Walburgakerk

Concertgebouw Circuit

Adornesdomein - Jeruzalemkapel

Kantcentrum

Brouwerij De Halve Maan

Bruges Beer Experience

Choco-Story/Chocolademuseum

Diamantmuseum Brugge

Frietmuseum

Historium Brugge

Lumina Domestica/Lampenmuseum

Museum-Gallery Xpo Salvador Dalí

Xpo Center Bruges

Brugge verkennen

Brugge per boot

Brugge per koets

City Tour Brugge

Brugge te voet

Fietskoetsen

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Peerdenbrug

Romantische plekjes

Verliefd verdwalen langs mistige reitjes, ingepakt in een wollen deken genieten van een koetsrit en je daarna gastronomisch laten verwennen in een van de vele toprestaurants. Bedekt met een laagje winterlucht wordt de historische Brugse binnenstad nog romantischer, nog poëtischer, nog mysterieuzer. Alsof de Werelderfgoedstad wacht tot het winter wordt om zich pas dan, nadat het grote publiek is verdwenen, van zijn charmantste kant te laten zien. Speciaal voor intimi dus.

Rozenhoedkaai

Minnewaterpark

Begijnhof

Bonifaciusbrug

Gruuthuse

Groenerei & Peerdenbrug

Koningin Astridpark

Huidenvettersplein

Jan van Eyckplein

Vesten

Huidenvettersplein Brugge

Eten

Ruiken en smullen, dat is Brugge. Een luilekkerland voor liefhebbers van fijne delicatessen. Nergens vind je op zo’n geconcentreerde oppervlakte zoveel culinaire adresjes bijeen waar je je zintuigen kunt laten prikkelen. Bruggelingen houden immers zelf van waarachtige dingen.

De Jonkman

Zet'Joe

Sans Cravate

Den Gouden Harynck

Auberge De Herborist

Goffin

Bistro Bruut

L.E.S.S.

Patrick Devos

Rock-Fort

Bistro Refter

Bonte B

Floris

Hubert Gastrobar

Le Mystique

't Pandreitje

Tanuki

Tête Pressée

Assiette Blanche

De Mangerie

Franco Belge

Kok au Vin

La Tâche

Lieven

Bistro Rombaux

Cantine Copine

La Buena Vista

Parkrestaurant

The Blue Lobster

't Werftje

Tou.Gou

Restaurants met onderscheidingen

Goesepitte 43

Komtuveu

Tom's Diner

Markt

Cafés

Gezellig iets drinken?
Ontdek de vele cafés in Brugge.

Bar des Amis

’t Brugs Beertje

Café De Reisduif

Café Rose Red

Café Vlissinghe

Cambrinus

Concertgebouwcafé

Craenenburg

Delaney's Irish Pub & Restaurant

De Garre

De Lokkedize

L´Estaminet

´t Hof Van Rembrandt

´t Klein Venetië

Li O Lait

Punta Est

´t Zwart Huis

Entrenous

Bars en nachtleven

Gezellig een stapje in de wereld zetten?
Ontdek de vele bars in Brugge.

Bar Salon

Blend wijnbar

27b Flat

Bauhaus

B-In

Charlie Rockets

Du Phare

De Republiek

Groot Vlaenderen

´t Hof Van Beroep

Joey´s Café

´t Risico

Vino Vino

Wijnbar Est

De Goezeput

Hoogstraat Brugge

Winkelen

Brugge telt heel wat shops die net dat ietsje meer hebben: authentieke adressen die je keer op keer verrassen met een uitgekiend of origineel aanbod. De stad staat garant voor een harmonieuze mix van creatieve, hippe nieuwkomers, vintage adressen die grossieren in nostalgie en klassiekers die al vele tientallen jaren deskundig gerund worden door eenzelfde familie.

Marktdagen

Local Love - a fine selection of authentic shops

Au Bonheur des Dames

Cafuné specialty coffee bar and shop

Hemelse taartjes

Pim Pam Poen

Dame de Pique

Boetiek Ruth

Javana

Olivier's Chocolate

Diksmuids Boterhuis

Confiserie De Clerck

Sweertvaegher

Chocolaterie Van Oost

Het Chocoladehuisje

D's Deldycke Traiteurs

Het Brugs Theehuis

Juliette Handmade Biscuits

Pralinette

The Chocolate Line

Chocolatier Dumon

Depla Chocolatier

Zucchero Confiserie

Chocolaterie Sukerbuyc

Koekegoed!

De Kaasbolle

De Olijfboom

Le Pain de Sebastien

Spegelaere chocolaterie

Nostalgie

Callebert

De Witte Pelikaan

De Munt

Ark Van Zarren

Michelangelo Interiors

D'Haenens

Dag en Zonne

Djamil Zenasni

Vie de Vue

Madam Mim

Du Fossé

Goûts et Couleurs

Frederiek Van Pamel

Maud Bekaert

Juno

Simbolik

Sanskriet

Quijo

Optiek Hoet

Think Twice

Leeloo

l'héroïne

Troc

Suère

Ginkgo

Lunabloom

Recour

Twee Meisjes

Quattro

Knapp-Targa

Quicke

Parallax

Lilola

ShoeRecrafting

KinGin

Sibo

Janssen

Selected by Françoise

Chapellerie Baeckelandt

De Reyghere

Raaklijn

De Brugse Boekhandel

De Striep

Den Elder

In Den Eenhoorn

Rombaux

Exceller Bikes

Scharlaeken Handwerk

De Loge van Marec en Aspe

De Corte

Jerry's Cigar Bar

Alfa Papyrus

Krokodil

’t Apostelientje

Kantcentrum

Diamanthuis Brugge

Shaperslab

Events on www.visitbruges.be

Evenementen

Geen betere gelegenheid om te verbroederen met Bruggelingen dan tijdens een van de vele evenementen die de hele stad onderdompelen in een aanstekelijke ambiance.

Heilig Bloedprocessie

Beiaardconcerten

Budapest Festival

Cactusfestival

Cirque Plus

Zandfeesten

Moods!

MAfestival

Overnight stays in Bruges

Overnachten

Of je nu kiest voor een klassevol sterrenhotel, een charmante B&B, een budgetvriendelijk jeugdhotel of een authentieke vakantiewoning, één ding staat vast, in Brugge logeer je in stijl en je hebt keuze in overvloed.

Reserveer een kamer in een charmehotel of in een gezellige B&B via www.visitbruges.be of ter plaatse in de infokantoren Markt, 't Zand en Stationsplein. Een overzicht van prijzen en beschikbaarheid vind je tevens terug op deze website.

Hotels in Brugge

Gastenkamers in Brugge

Vakantiewoningen in Brugge

Jeugdlogies in Brugge

Camping

Kampeerautoterrein

Brugge in Europa

Bereikbaarheid

Hoe Brugge bereiken?

Met de auto

Met de trein

Met het vliegtuig

Internationale busdiensten

Taxi

Openbaar vervoer

Tourist information office

Essentiële Informatie

Noodgevallen

Europese hulpverlening: tel. 112.
Het algemene nummer dat in alle Europese lidstaten geldt om brandweer, medische en politionele hulp te contacteren: dagelijks, 24 uur op 24.

Medische hulp
» Wachtdienst geneesheren, apothekers, tandartsen en verpleegkundigen: tel. 1733
» Spoedgevallendienst S.O.S.: tel. 100
» Ziekenhuizen
A.Z. St.-Jan: tel. +32 (0)50 45 21 11
A.Z. St.-Lucas: tel. +32 (0)50 36 91 11
St.-Franciscus Xaveriuskliniek: tel. +32 (0)50 47 04 70
» Antigifcentrum: tel. +32 (0)70 245 245

Politiehulp
» Algemeen telefoonnummer: tel. +32 (0)50 44 88 44
» Dringende politiehulp: tel. 101
» Tijdens de kantooruren
Maandag t/m vrijdag: 8.00-17.00u en op zaterdag van 9.00-18.00u kun je terecht in het centrumdistrict van de politie aan de Kartuizerinnenstraat 4
» Buiten de kantooruren
kun je terecht in het politiehuis aan de Lodewijk Coiseaukaai
maandag t/m donderdag: 7.00-21.00u en doorlopend van vrijdag 7.00u t/m zondag 21.00u. Voor dringende aangelegenheden is er een telefonische 24-urenpermanentie in het politiehuis.

Postkantoor

bpost
Je kunt ook terecht in een van de postpunten (advies, verzendingen, postzegels…) of zegelwinkels (enkel postzegels) in diverse winkelstraten.

Address: Smedenstraat 57

Taal

Nederlands

Klimaat

Brugge gaat prat op een gematigd zeeklimaat. ’s Zomers is het er warm zonder heet te zijn, ’s winters koud zonder ijzig aan te voelen. Zowel de lente als de herfst grossieren in aangename temperaturen en geregeld, vooral in het najaar en ’s winters, valt er wat regen uit de lucht. Een paraplu is dan geen overbodige luxe.

Telefoon

Landnummer: +32

Zonenummer: 050

Elektriciteit

220V