IATA lanceert digitaal medisch paspoort

December 10, 2020

Luchtvaartorganisatie IATA lanceert de IATA Travel Pass, een digitaal medisch paspoort om reizen per vliegtuig te vergemakkelijken.

Door te kunnen beschikken over nauwkeurige informatie over de COVID-19 gezondheidsstatus van passagiers moeten regeringen erop kunnen vertrouwen dat ze het risico van het importeren van het virus effectief verminderen.

Door een digitaal platform te creëren voor passagiers met informatie over welke tests, vaccins en andere maatregelen ze nodig hebben voordat ze op reis gaan, details over waar ze zich kunnen laten testen en de passagiers de mogelijkheid geven om hun tests en vaccinatieresultaten te delen in een verifieerbare, veilige en privacybeschermende manier is de sleutel om overheden het vertrouwen te geven om grenzen te openen, aldus IATA.

Het succes van de pass zal afhangen van de bereidheid van onder meer overheden en airlines om aan het initiatief mee te werken. De pass wordt begin 2021 getest. Digitale paspoorten zijn de nieuwe vorm van het aloude inentingenboekje. In China wordt al langer gewerkt met een digitaal immuniteitspaspoort.

Categories:reisnieuws