Duurzame zakenreizen anno 2023: reduceren, rapporteren én eventueel compenseren

August 10, 2023

Duurzaamheid is een cruciaal onderwerp geworden in de wereld van vandaag en bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het waarborgen van duurzame activiteiten. Een terrein waarop bedrijven een impact kunnen hebben is zakenreizen. Zakenreizen zijn een essentieel onderdeel van het zakendoen. Tegelijkertijd wil je ervoor zorgen dat deze reizen duurzaam zijn om de negatieve impact op het milieu te reduceren.

De eerste stap naar duurzame zakenreizen is nogal voor de hand liggend; gewoon minder reizen. Met de vooruitgang van de technologie zijn virtuele vergaderingen en conferenties populair geworden. In plaats van lange afstanden af te leggen voor een maandelijkse vergadering in een 5-sterrenlocatie, kiezen grotere bedrijven vaker voor video vergaderen, wat een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld kan besparen, terwijl het ook de CO2-uitstoot van transport vermindert.
We weten inmiddels dat video vergaderen een prima vervanging is voor het klassieke telefoontje. Een uren durende Townhall sessie met tientallen personen daarentegen levert vaak niet het gewenste effect of resultaat op. Onze ervaring en die van onze klanten is dat een face-to-face ontmoetingen onvervangbaar zijn.   

Maar als zakenreizen noodzakelijk zijn, dan is het belangrijk om een duurzame manier van transport te kiezen. Voor kortere afstanden kan reizen per trein of auto een optie zijn. Daarnaast kunnen bedrijven werknemers aanmoedigen om voor woon/werkverkeer te carpoolen, het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken om de uitstoot te verminderen.

Een ander aspect van duurzaam zakenreizen is de accommodatie. Bedrijven kunnen kiezen voor accommodaties die milieuvriendelijk zijn, zoals hotels die hernieuwbare energiebronnen gebruiken, energiezuinige verlichting en apparaten hebben, afval recyclen en het waterverbruik minimaliseren. Keuzes op het gebied van eten en drinken zijn ook belangrijk. Bedrijven kunnen kiezen voor restaurants met lokaal, biologisch en duurzaam geteeld voedsel.

Kortom, duurzaam zakelijk reizen is belangrijk in de wereld van vandaag en bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het milieuvriendelijker maken van hun reizen terwijl ze zaken doen. Uniglobe Travel ondersteunt bedrijven bij het maken van duurzame keuzes. Dit doen we online via UBI onze boekingstool.

Uit eigen onderzoek blijkt overigens dat onze klanten niet vaker op zakenreis gaan dan noodzakelijk. Dat is niet alleen duurzaam maar ook kostenbewust. Tegelijkertijd hebben we ook oog voor tevredenheid en veiligheid van de zakenreiziger.

En wil je het toch concreet maken, dan kan je bij ons je CO2-uitstoot compenseren, waarbij je investeert in een methaanvergistingsproject in Noord Brabant in plaats van bomen planten in een heel ver land.