'AANTAL VLIEGPASSAGIERS IN EUROPA RICHTING NORMALE NIVEAU'

April 18, 2022

Het aantal reizigers op vluchten binnen Europa is eind dit jaar bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat voorspelt Eurocontrol. In sommige regio’s wordt zelfs meer gevlogen dan ooit, ondanks de negatieve effecten van zowel de crisis als de hoge olieprijs.

In een recent verschenen toekomstvisie spreekt Eurocontrol de verwachting uit dat de passagiersvolumes elke maand door blijven stijgen. In augustus, als het hoogseizoen in volle gang is, zou het aantal reizigers op 89 procent van het ‘normale’ niveau van 2019 moeten uitkomen, en tegen de jaarwisseling zelfs op 92 procent.

“We zien een solide stijging, zelfs met de effecten van de oorlog in Oekraïne op de olieprijs meegewogen”, stelt directeur-generaal Eamonn Brennan. “Luchtvaartmaatschappijen vergroten hun capaciteit en de consument laat zien graag op pad te willen gaan, soms voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie. Vooral vakantievluchten zullen volgens verwachting bomvol zitten.”

Toch houdt Eurocontrol ook rekening met andere scenario’s. Zo zou de olieprijs door de Russische invasie in Oekraïne dusdanig kunnen oplopen dat tickets flink duurder worden. Ook bestaat de kans dat er nieuwe varianten van het coronavirus opduiken. 

Mocht het aantal vliegreizen conform de voorspellingen toenemen, dan moeten reizigers rekening houden met lange wachttijden op luchthavens door een tekort aan personeel, zoals beveiligers en koffersjouwers.

Tegelijk is er ook een groeiende vraag naar piloten en cabinebemanningsleden, waarvan er velen vanwege bezuinigingen tijdens de crisis thuis kwamen te zitten. “Het is goed om te zien dat de vraag naar vliegen in 2022 weer aantrekt naar het precoronajaar. Het toont aan dat mensen willen vliegen. We zien onder andere bij Transavia dat de vraag naar nieuwe piloten weer aantrekt. Dat is alleen maar goed nieuws voor de piloten die nu nog thuis zitten als gevolg van corona”, aldus pilotenbond VNV in een reactie.

Categories:reisnieuws