Douaneregels: aandachtspunten voor wanneer je terugvliegt van een zakenreis buiten de EU?

Voor de meeste mensen die voor zaken afreizen naar bestemmingen buiten de Europese Unie is het inpakken van de koffer een vast onderdeel. Vaak ben je heel bewust van wat je inpakt voor welke meeting, maar ook bij het inpakken voor de terugreis zijn er een aantal aandachtspunten. Dit omdat je dan te maken hebt met de Nederlandse douaneregels die gelden als je reist vanuit buiten de EU. De Douane Reizen App biedt uitkomst, zo check je per bestemming eenvoudig wat de regels zijn. In deze blog bespreken wij een viertal belangrijke douaneregels voor eigen aankopen en relatiegeschenken.

1. Laptops en andere elektronica

Ben je voor zaken regelmatig in wereldsteden als Hong Kong of New York? Dan is vast opgevallen dat elektronicaproducten zoals laptops of smartphones regelmatig goedkoper geprijsd zijn dan in Nederland. Wanneer je elektronica koopt voor zakelijk- of privégebruik dien je de 430-regel in gedachten te houden. Deze houdt in dat je aankopen met een gezamenlijke waarde boven de € 430 aan dient te geven bij de Nederlandse douane. Je betaalt hier vervolgens belasting over.

2. Alcohol

Krijg je van zakenrelaties weleens bubbels of sterke drank? Dit is geen probleem, zolang je de maximale hoeveelheden niet overschrijdt. Per persoon mag je 1 liter sterke drank meenemen of 2 liter likeurwijn en mousserende wijn. Daarnaast is maximaal 16 liter bier en 4 liter niet mousserende wijn toegestaan.

3. Exotisch leer

In veel Aziatische landen vind je tal van producten met exotisch leer. Bijvoorbeeld een riem, laars of portemonnee met slangenleer. Wanneer je op bestemmingen buiten de EU bent is het goed om in gedachten te houden dat sommige diersoorten beschermd zijn waardoor je leerproducten alleen mag meenemen met een CITES vergunning.

4. Etenswaar

Wanneer je etenswaar mee naar huis wil nemen, dan is enige voorzichtigheid geboden. Maaltijden gemaakt van dierlijke producten mogen namelijk niet mee terug naar Nederland. Het maakt niet uit of de producten rauw, gedroogd of bereid zijn. Gedroogde kruiden mogen alleen mee als het geen beschermde plantensoorten zijn.


Reis jij weleens af naar bestemmingen buiten de Europese Unie en wil je zeker weten dat jouw aankopen of souvenirs voldoen aan de Nederlandse douaneregels? Download dan de Douane Reizen App. Hiermee check je per bestemming wat de regels zijn. Twijfel je alsnog? Bezoek Douane.nl of deel je vraag of foto op Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.