Belangrijke informatie met betrekking tot reizen ivm Coronavirus

Op reis naar het buitenland*

Reis tot en met 15 mei alleen voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Of je daarna weer naar het buitenland kunt, is nog niet bekend. 

Ga je toch op reis? Controleer dan hier het actuele reisadvies en download de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

* Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.  Bron: Nederland Wereldwijd / Rijksoverheid.nl

 

Extra reisbeperkingen 

Om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India, Zuid-Afrika en landen in Zuid- en Midden-Amerika. Deze geldt tot tenminste 15 mei. 

Kom je uit een hoogrisicogebied voor corona naar Nederland komen dan moet je een negatieve NAAT (PCR) test van max. 12 uur oud laten zien voor vertrek, of in het bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud bij het boarden en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. De kosten voor deze testen zijn voor eigen rekening. Bij aankomst in Nederland ga je 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

*Bron: rijksoverheid.nl

Checklist inreizen in Nederland

Verblijf je momenteel in het buitenland en wil je toch (terug) naar Nederland? Controleer dan deze lijst met 6 punten voordat je vertrekt. Bijvoorbeeld of je in quarantaine gaat als je n Nederland aankomt.

1. Inreisverbod

Bent je nu in een land in de Europese Unie of een Schengenland? Dan geldt er geen inreisverbod.

Bent je een ingezetene van een land buiten de EU of Schengen? Dan mag je alleen naar Nederland vertrekken als je onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt. Anders geldt er voor jou een Europees inreisverbod.

2. Vliegverbod

Wil je (terug)komen uit India, Dominicaanse Republiek, Zuid-Afrika of een land in Midden- of Zuid-Amerika? Houd dan rekening met het vliegverbod India, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika. Voor een kleine groep reizigers is een uitzondering gemaakt.

3. Negatieve NAAT (PCR)-testuitslag laten zien

Kom je per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied voor corona naar Nederland? Dan moet je een NAAT (PCR)-test laten doen. Je laat de negatieve NAAT (PCR)-testuitslag zien voordat je vertrekt. Op de pagina Soorten coronatesten lees je welke testen onder NAAT-testen vallen.

Er gelden uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. Je hoeft geen PCR-uitslag te laten zien als je vertrekt uit een veilig land buiten de EU. Er gelden eisen voor de PCR-testuitslag. Bijvoorbeeld dat de PCR-test niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in Nederland.

4. Negatieve sneltest-uitslag laten zien voor vertrek

Komt u per ferry of per vliegtuig uit een hoogrisicogebied naar Nederland? En kunt u geen negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien? Dan heeft u nodig:

  • een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen;
  • en een negatieve NAAT(PCR)-test die is afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland. 

Lees meer over de verplichte negatieve COVID-19-testuitslagen bij vertrek naar Nederland.

Er gelden uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld diplomaten. Er zijn eisen voor de verplichte sneltest

Sneltestlocaties  Binnen Europa

Sneltestlocaties Buiten Europa

5. Gezondheidsverklaring in het vliegtuig

Reis je met het vliegtuig? Dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen gebeurt dit digitaal bij het inchecken.

6. Quarantaine

Na aankomst in Nederland ga je 10 dagen in quarantaine. Je kunt je op dag 5 na vertrek opnieuw laten testen om de quarantaineduur te verkorten. Voor je reis naar Nederland kun je gebruik maken van de Quarantaine Reischeck. Dit is een digitale checklist met de stappen die je moet nemen na terugkeer van uw (noodzakelijke) reis.

*Bron: Rijksoverheid.nl

UItzondering inreisverbod zakenreizen

Kom je uit een land met een inreisverbod? En maak je een reis die aantoonbaar bijdraagt aan de Nederlandse economie en samenleving? Dan mag je onder voorwaarden naar Nederland reizen.

Wijzigen van je reis i.v.m. Coronavirus (COVID-19)

Voor veel airlines gelden op dit moment vlieg- en/of capaciteitsrestricties als gevolg van de corona-uitbraak. Wijzigen van de reisdatum of bestemming van je ticket kan in de meeste gevallen kosteloos. Houd er rekening mee dat de kosten van een mogelijk tariefsverschil wel van toepassing blijven.
Meerdere airlines bieden hun passagiers inmiddels een mogelijkheid tot terugbetaling van de  ticketwaarde. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een voucher, als alternatief voor een geannuleerde vlucht door de corona-uitbraak. De voorwaarden van een voucher zijn als volgt:

  • Vouchers zijn max. 12 maanden geldig
  • Na verloop van de geldigheid krijgen passagiers het ongebruikte deel uitbetaald
  • Het initiatief hiervoor moet liggen bij de luchtvaartmaatschappij

Het is jammer dat vouchers van airlines qua voorwaarden onderling nog verschillen. Daarnaast worden vouchers uitgegeven op naam van de passagier terwijl de passagier die in het ticket staat in lang niet alle gevallen ook de persoon is die het vliegticket heeft betaald. Dat is immers meestal het bedrijf. 

Uniglobe Travel is 'open for business' dus neem contact met ons op voor het wijzigen van je ticket. Wij zullen je dan informeren over de actuele voorwaarden waaronder dit kan geschieden.

Stand van zaken vluchten van/naar Schiphol

Het dragen van gezichtsbescherming op de luchthaven en aan boord is verplicht, evenals het bij je dragen van een ingevulde gezondheidsverklaring die je via de airline ontvangt. Passagiers dienen zelf voor deze gezichtsbescherming te zorgen. 

Per land kunnen er verschillende inreisbeperkingen zijn opgelegd, die op elk moment weer kunnen veranderen. Neem voor de actuele situatie contact op met je Uniglobe Travel Consultant.

Beperkingen Schiphol Airport

Vertrekt je vlucht vanaf Schiphol? Vanwege de coronacrisis gaat jouw reis via Schiphol iets anders dan je gewend bent. 

Je mag iemand ophalen van of wegbrengen naar Schiphol, maar je moet zoveel mogelijk buiten blijven. Je mag niet de aankomsthal of vertrekhal in. Neem dus buiten afscheid, of begroet elkaar op de parkeerplaats. Want in de vertrek- en aankomsthallen is anders te weinig ruimte voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden. Wil je tijdens de uren dat de avondklok van kracht is iemand ophalen of wegbrengen? Dat is helaas niet toegestaan. Als alternatief kunnen reizigers gebruikmaken van taxi's en het OV. 

Parkeren kan op P1, P3 of je kunt gebruik maken van de Valet Parking Service. 

Ook op Schiphol dien je 1,5m afstand te houden. In de wachtrijen voor de incheckbalies, bij de securitycheck en bij het in- en uitstappen is 1,5 meter afstand houden soms een flinke uitdaging. Schiphol doet er alles aan om die afstand te bewaken, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom is het dragen van een mondkapje overal op de luchthaven verplicht. Daarnaast is elke reiziger verplicht een gezondheidsverklaring bij zich te hebben. 

Sta je in een rij? Zet dan je koffer ruim voor je neer om ruimte vrij te houden. Bij de ticketbalies, incheckbalies, transferbalies en aankomstposten is met tape of afscheidingslint aangegeven wat 1,5 meter is, zodat je hier rekening mee kunt houden. Check zoveel mogelijk in online, dat scheelt een contactmoment.

Als gevolg van de coronamaatregelen vanuit de overheid zijn alle eet- en drinkgelegenheden voor security (waaronder Schiphol Plaza) gesloten. Wel is het mogelijk om eten en drinken af te halen. In het gebied na security zijn eet- en drinkgelegenheden met zitgebied beperkt open. Ook is het mogelijk eten en drinken af te halen.

Alle winkels op Schiphol, zowel voor als na security, zijn gesloten, met uitzondering van levensmiddelenwinkels, drogisterijen, de apotheek, Service Point (Plaza), Seal & Go en financiële dienstverleners zoals banken. Op Schiphol geldt, net als in de rest van Nederland, een avondklok. Dit houdt in dat alle winkels op de luchthaven gesloten zijn tussen 21:00 uur en 04:30 uur. Daarnaast geldt op Schiphol tussen 20:00 uur en 07:00 uur een alcoholverbod. Het is dan niet toegestaan om alcohol te kopen en/of te nuttigen op de luchthaven.

Internationale treinen

Er rijden op dit moment veel minder internationale treinen. Het is verplicht om in het station en op de perrons in heel Nederland een mondkapje te dragen.